Smisao uobličen lepotom

Stojan Milanov izlaže u galeriji ULUS

Serija odabranih slika nastalih od 2013. godine  do današnjih dana ,biće predstavljena na samostalnoj izložbi beogradskog slikara Stojana Milanova  od 04. do 11. Oktobra 2017. Godine u galeriji ULUS-a  u Beogradu ,KnezMihjlova 37.

Postavku će sačinjavati 27 radova  pretežno većeg formata izvedeni u tehnici ulja na platnu a u tematskom smislu autor ostaje veran dominantnoj preokupaciji u dosadašnjem opusu , temi ljudske figure.

Čovek , njegova uloga i poimanje sveta oko sebe , njegovi ponori i visine ,predstavljao je  nepresušnu inspiraciju i polazište za mnoge umetnike u prethodnim epohama. Sam autor kaže da isto važi i za njega i ubedjen je da ce tako biti i sa buducim generacijama.

Ekspresivna gestualnost izvedena širokim potezima ,izbalansiran i prigušen kolorit ,kao i poštovanje osnovnih vrednosti slikarkog umeća,crteža ,kompozicije i forme ,glavne su karakteristike slikarevog likovnog izraza.Novine koje se mogu uočiti u odnosu na ranije radove odnose se na suptilniji pristup tretmanu slikarske materije kao i na naglašenu transparentnost postupka gradjenja slike .Ogoljena tekstura lanenog platna,vidljivi tragovi ugljena i grafita zajedno sa nanosima uljane boje i umerenim korišćenjem aplikovanih materijala , uspostavljaju harmonično jedinstvo zaokruženo utiskom lakoće i uzvišene  jednostavnosti izraza. Uočava se  težnja umetnika da sa što manje dobro promišljenih i proosećanih sredstava i gestova , uz odgovorno korišćenje umetničke slobode ,u svojim delima objedini lepotu i smisao ,koji po njemu ,sjedinjeni predstavljaju suštinu umetnosti.

Na otvaranju izložbe će govoriti istoričar umetnosti  Dušan Milovanović koji je i autor teksta u pratećem katalogu izožbe.

Izložba će biti otvorena u sredu 04. oktobra u 19. sati i trajaće do 11. oktobra 2017  godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *